Schoenmakershandleiding

Aanbrengen lederen of rubberen-schoenzolen / hakken:

  1. Gebruik de lijm en de te lijmen delen op kamertemperatuur.
  2. Verwijder de oude hak. Dit kan bijvoorbeeld met een nijptang of een platte beitel (wrikkend losmaken)
  3. Bij schoenen waar je al een slijtzool hebt aangebracht haal je eerst deze oude slijtzool eraf. Verwijder van de versleten zool eventuele losse delen. Ruw de zool en/of de hak van de schoen vervolgens op met een schoenmakersrasp of met grof schuurpapier.
  4. Schuur ook de nieuwe slijtzolen en hakken even op. Dit geldt met name voor de Vibram zolen en hakken! Die zijn namelijk niet ruw gemaakt aan de hechtzijde.
  5. De te lijmen delen moeten droog en vet- en stofvrij zijn! Ontvet zo nodig met een ondergrondreiniger (bijvoorbeeld wasbenzine).
  6. Beide delen inlijmen met contactlijm en gelijkmatig verdelen met behulp van een kwastje of een spatel. Wacht tot de lijm echt droog aanvoelt. Dit duurt ca 10 tot 20 minuten.
  7. Voor nog betere hechting kun je het inlijmen nogmaals herhalen. Wacht ook deze tweede keer totdat de beide vlakken weer goed droog zijn.
  8. Na de droogtijd de reparatiezool of hak direct op de juiste plaats drukken, corrigeren is niet meer mogelijk. Krachtig vanuit het midden aankloppen. Klop vervolgens de randen goed vast. Hierbij is een schoenmakers-drievoet (bij ons verkrijgbaar) een uiterst handig hulpmiddel.
  9. Laat de lijm minimaal 3 uur drogen.
  10. Knip het overschot aan zool of hak af met een scherpe nijptang. Afsnijden met een stanleymes of knippen met een forse schaar kan ook, maar een goede nijptang is veel veiliger.
  11. De resterende kleine oneffenheden aan de randen kun je met een schoenmakersrasp, grove vijl of grof schuurpapier gladschuren.
  12. De zijkanten van de schoen kunt je nog afwerken met  gewone schoenpoets.


Indien de schoenen nog nieuw zijn heeft de zool nog de volledige stijfheid en sterkte. Het is voor de levensduur van de schoenen verstandig om dan reeds een slijtzool aan te brengen. De schoenen gaan zo echt veel langer mee.
Het preventief aanbrengen van hakken is niet nodig omdat de stevigheid van de hak voldoende blijft. De oude (schuin) gesleten hak verwijdert u en de nieuwe komt daarvoor in de plaats.

Succes met het aanbren
gen van uw nieuwe zolen, zorg ervoor dat u voldoende tijd neemt voor het drogen van de lijm voordat u de zool of hak op de schoen vastklopt.

Hakken onder damesschoenen:
Elegante dames schoenen zijn vaak van dunnere hakken voorzien. Met de normale hakken van 7 mm dik wordt het resultaat niet mooi. Neem in dat geval de 3 mm dikke zool 45-47. Uit deze grootste maat zolen haalt u vaak 2 paar dameshakken!

Wat als je de schuin afgesleten hak niet kunt verwijderen?
Gebruik dan een spievormig opvulstuk, Dit lijm je op de schuin afgesleten hak, waardoor je een vlakke hak krijgt. (Het spievormig opvulstuk is te bestellen in de webshop bij Rubber slijtzolen en hakken).

Is de helling van het spievormig opvulstuk te vlak of te steil, werk 'm dan vóór het lijmen bij met een schoenmakersrasp.


Gebruiksaanwijzing aanbrengen naaldhakken:

  1. Verwijder de oude hak voorzichtig met een nijptang.
  2. Als de hak afbreekt en de (kunststof) nagel in de hak achterblijft, tik die dan met een drevel (of met een spijker waarvan de punt haaks is afgezaagd) in de hak, Zo ontstaat een gaatje waarin je de nieuwe spijkerhak kunt aanbrengen.
  3. Vijl zo nodig de oude hak eerst haaks vlak.
  4. Lijm de hechtvlakken netjes in en laat de contactlijm 10 tot 20 minuten drogen.
  5. Tik het nieuwe hakje op zijn plaats en laat de lijm minstens 3 uur uitharden.

 

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig?

Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via 0647155564, via ons contactformulier of stuur een mail naar info@schoenzolen.nl.